20.05.2016

İl Müftümüzün Berat Kandili Mesajı

BERAT KANDİLİ MESAJI

Ramazan ayının manevi iklimine adım adım yaklaştığımız şu günlerde, Rabbimizin değer biçilemez bir lûtfuna daha erişecek, 21 Mayıs Cumartesi gününü pazara bağlayan gece, Şaban ayının 15. gecesi olan Berat Kandilini idrak edeceğiz. Rabbimizin nefsinden üflediği ruhumuzu sıkıştıracak her türlü sıkıntıdan, mümini ilahi rahmetten uzaklaştıracak her türlü hatadan, insana yakışmayan her türlü kötülükten kurtulmak, “berat etmek” için eşsiz bir fırsat daha yakalayacağız.

Berat bizler için bağışlanmadır, yenilenmedir. Berat gecesi, Yüce Rabbimizin af ve mağfiret gecesidir. Sevgili Peygamberimiz, bu gecede Allah’a bol bol ibadet edilmesini, gündüzünde ise oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve o gece güneş batınca Allah Teâlâ’nın dünyaya rahmetiyle tecellî ederek fecre kadar: “Bağışlanmak dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Belâya dûçar olan yok mu, ona afiyet vereyim!” buyurduğunu bizlere müjdelemiştir.

Bu bağışlanma mevsiminde bize düşen tefekkürdür, niyazdır, tevbedir. Bizler bu Berat Kandilinde silkelenme ve yenilenme ümidiyle hep birlikte tevbe edelim. “Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O çok bağışlayan, çok esirgeyendir.” (Zümer, 39/53) müjdesinin farkına vararak günah ve kusurlarımızdan tevbe edelim. En yakınlarımızdan bile sevgi ve merhameti esirgediğimiz; eşimizi ve çocuklarımızı ihmal ettiğimiz; akrabalarımızı, yetimleri, kimsesizleri, mültecileri unuttuğumuz günler için tevbe edelim. Rabbimizin bize emanet ettiği dünya evini harap ettiğimiz; huzur ve adaleti sağlayamadığımız; kan ve gözyaşını durduramadığımız için tevbe edelim. Kendimiz için istediğimizi din kardeşlerimizden kıskandığımız; İslam coğrafyasında ikilik ve kavgayı sona erdiremediğimiz; kıvranan yüreklerin acısını dindiremediğimiz için tevbe edelim.

Sadece ferdi ve ailevi mutluluğumuz için değil, milletimizin ferahı için; toplumsal barış ve huzuru için niyazda bulunalım. Tevbelerimiz ve niyazlarımız dünyevi sıkıntıların daralttığı ruhlarımızı Rabbimizin ilahi rahmetine ulaştırsın, toplumsal barış, kardeşlik ve huzuru yakalamamıza vesile olsun.

Tevbekâr kullarını seven ve tevbeleri kabul eden Rabbimize sığındığımız bu mukaddes gecede, tevbemiz beratımız olsun. Bireysel ve toplumsal anlamda bizleri berata götürecek tevbeler edelim. Sadece dilde kalan değil, gönüle inen, ruhta yankı bulan, özeleştiri ve tefekkür ihtiva eden bir tevbe ile kavli ve fiili olarak istiğfar edelim.

Bu gecenin gündelik hayatın getirdiği sıkıntılarla bunalan ruhlara, manevi hayatın ihmaliyle daralan kalplere bir kandil olması dileğiyle milletimizin kandilini tebrik ediyorum. Yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların bizleri Rabbimize yakınlaştırmasını temenni ediyor; bu gecenin, ülkemizin birlik, dirlik ve beraberliğine, insanlığın hidayet, barış ve huzuruna vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

Veysel ÇAKI

İl Müftüsü