16.02.2017

EZAN ÇALIŞTAYININ ÜÇÜNCÜSÜ SAMSUN’DA YAPILDI

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yürütülen din hizmetlerinin önemli bir parçası olan ezanın usulüne uygun ve güzel bir seda ile okunması,  din görevlilerinin ezanı güzel okuma yeterliklerinin artırılması ile camilerde ses cihazı ve kullanımından kaynaklı sorunları görüşmek amacıyla "III.Ezan Çalıştayı" Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz Ünal'ın başkanlığında 16.02.2017 tarihinde Samsun’da gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasında. çalıştayın hayırlara vesile olması temennisi ile sözlerine başlayan Ünal, "Ezan, vaktin girdiğini bildiren bir çağrıdır. Dini hayatta önemli bir yeri ve işlevi vardır. Bu özelliği sebebiyle toplumun önemli bir kesimi tarafından dikkatle takip edilmektedir." dedi. Ünal, hem icra eden kişi hem de ümmet nezdinde önemli bir işlevi olan ezanın muhataplardaki işlevinin estetiği ile yakından ilgili olduğuna temas eden Ünal, ezanla ilgili din hizmetlerine yönelik bir eğitim programının geliştirilmesi ve personele gerekli yeterliğin kazandırılması gerektiğini, ancak bu şekilde ezanın toplumsal açıdan bir kazanıma dönüştürülebileceğini belirtti. Ünal, çalıştaydan ezan ile ilgili bir yol haritası ve karar çıkması temennisi ile sözlerini tamamladı.

Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş konuşmasında “Güzel bir toplantı için bir arada bulunuyoruz, İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif’in dizelerinde yer alan şehadetleri semalarda oldukça güzel yankılandıran müezzinlerimiz olmuştur. Müezzinliği ile meşhur Hafız Sami gibi müezzinlerimizin yetişmesi ve müezzinlerimize bu bilinci vermek için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Din Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Yaşar Yiğit konuşmasında, "Ezanın usulüne uygun olarak okunması noktasında Başkanlığımızın bir takım çalışmaları bulunmaktadır. Ezan çalıştayı bu alanda önemli bir boşluğu dolduracaktır." dedi.

Samsun İl Müftüsü Veysel ÇAKI, ilahi davetin en güzeli olan ezanla ilgili böylesine önemli bir çalıştayın Samsun’da yapılıyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, çalışmanın hayırlara vesile olması dilek ve temennisinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Oturumlarda; "Ezanda Ses Kullanımı ve Mikrofon Kullanma Teknikleri”, “Ezanda Ses-Nefes Eğitimi ve İcra Edilecek Makamlar”, "Ezan ve Sala Hizmetlerinde Karşılaşılan Sorunlar Ve Çözüm Önerileri”, "Cami Odaklı din Hizmetlerinde karşılaşılan Sorunlar Ve Çözüm Önerileri” görüşüldü.

Çalıştaya Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yavuz ÜNAL, Din Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Yaşar Yiğit, Cami Hizmetleri Daire Başkanı Selahaddin Çelebi, Hattat Ali Osman Alaca, Samsun, Ordu, Giresun ve Sinop İl Müftüleri ve İlçe Müftüleri katıldı.