T.C. SAMSUN VALİLİĞİ
İL MÜFTÜLÜĞÜ

İl Müftümüz Veysel ÇAKI' nın Üç Aylar ve Regaip Kandili Mesajı

Allah’ın rahmet, mağfiret ve bereketinin yoğun olduğu, kalplerimizin ve gönüllerimizin doyum mevsimi olan üç ayların birincisi olan Recep ayı 29 Mart Çarşamba günü başlıyor.

Bu özel aylar, Recep, Şaban ve Ramazan ve bu ayların içinde yer alan mübarek gün ve geceler, ömrümüzün değerini idrak etmemizi sağlayan zaman dilimleridir. Bu özel vakitler günahlardan arınmak için sunulan imkân ve fırsatları; Rabbimizin sonsuz rahmet ve mağfiretini bizlere hatırlatır. Aslında inanan insanlar tüm zamanları, günler, geceler, haftalar, aylar ve seneleri, Allah’a kulluk şuuruyla ve Rabbimizin rızasına ermek amacıyla yaşamalıdır. Ancak üç aylar olarak bilinen rahmet iklimi, manevi coşkunun daha yoğun yaşanacağı, ruh dünyamızı ve kalbimizi yeniden imar edeceğimiz, kendimizi daha sık sorgulayacağımız bir dönemdir.

Üç aylardan Recep ve Şaban Ramazan’a hazırlık dönemidir. Bu sebeple Resûl-i Ekrem (sas), Recep ayı girdiğinde, “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı hakkımızda mübarek eyle, bizi Ramazan’a ulaştır!” diye dua etmiştir.

Üç ayların gelişinin müjdecisi ise Recep ayının ilk Cuma gecesi olan Regaib gecesidir. 29 Mart Perşembe gününü 30 Mart Cuma gününe bağlayan gece, bir kez daha idrak edeceğimiz mübarek Regaib Gecesidir.

Regâib, çok bağış ve bol ihsân anlamına gelen "rağîbe" kelimesinin çoğuludur. Bu gecede Allah müminlere rahmet ve mağfiretini bolca verir. Bu gece  kıymeti ve değeri büyük, rağbet edilmesi gereken bir rahmet ve mağfiret gecesidir. Bu nedenle Regaib gecesinde   Yüce Rabbimizin değer verdiği, rağbet ettiği şeylerle tevbe, dua, namaz, Kur'ân okuma, zikir ve salavatla meşgul olmalıyız.  Birbirimize sevgi ve saygıyla yaklaşmalı; aramızdaki dargınlık ve küskünlükleri kaldırmalı; kardeşlik, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmeliyiz.

Büyük bir imkân ve fırsat mevsiminin; rahmet, bereket ve mağfiret ikliminin habercisi olan mübarek Regaib Kandilinde yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların kabul olmasını Cenâb-ı Haktan diler, bu mübarek gecenin tüm insanlığa, Müslümanlara ve ülkemize hayırlar getirmesini Yüce Mevladan niyaz ederim.