18.04.2017

"Hz PEYGAMBER VE GÜVEN TOPLUMU" KONULU PROGRAM GERÇEKLEŞTİRLDİ.

Samsun il Müftülüğü ve İlkadım İlçe Müftülüğü iş birliğiyle düzenlenen  “Hz. Peygamber ve Güven Toplumu” konulu program il müftülüğü konferans salonunda gerçekleştirildi.

Program;  Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program , İl Müftü Yardımcısı Alaettin KIRBIYIK hocamızın Kur’anı Kerim ile devam etti.

Samsun İl Müftüsü Veysel ÇAKI yaptığı konuşmasında, “Öncelikle bütün şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Kutlu Doğum bir ilim, irfan, kültür ve kaynaşma haftasıdır. Bu gün Kutlu Doğum Haftası nedeniyle bir aradayız. 1989 yılından itibaren biz Kutlu Doğum Haftasını kutlamaktayız. Eskiden bir gün kutlanan bu haftayı şimdi bir hafta olarak, ‘Kutlu Doğum Haftası’ olarak kutlamaktayız. Dinimizin bilinmeye ama bilinmenin ötesinde yaşanmaya ihtiyacı var. Bu yılın gündem konusunun Hz. Peygamber ve Güven Toplumu olması hakikaten tam isabet olmuştur.  Müslüman bir ülkede olan ve Müslüman bir ülkede yaşayan insanımızın arasında ciddi bir güven bunalımı vardır. O yüzden bu konunun tespit edilmesinde emeği geçenleri gerçekten kutlamak gerekir.”dedi.

Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN yaptığı konuşmasında, “’Mümin, insanların elinden ve dilinden güvende olduğu kimsedir.’ Hadis-i Şerif var. Bu yılki tema ‘Hz. Peygamber ve Güven Toplumu’ olunca bu tema hakikaten çok anlamlı. Bütün Müslüman toplumları, İslam-ı yaşamaya çalışan devletler hep bir buhran içerisindeler. Aslında burada nasıl önlem alalım da bu olumsuzluğu giderelim diye herkes kafa yoruyor, biz de kafa yoruyoruz. Bunun arkasında emin olun eğitimin dışında hiç bir şey yoktur. Bu eğitimden kastım da İslami eğitim falan da değil. İyi insan yetiştirirsek o iyi insan iyi Müslüman olur. İyi insan aynı zamanda da iyi Müslümandır” dedi.

Konuşmaların ardından, Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Şükrü ÖZBUĞDAY tarafından, ‘Hz. Peygamber ve Güven Toplumu’’ konulu konferans gerçekleştirildi. Konuşmasında; ”Peygamber efendimizin nübüvveten önce de güvenilir emin bir insandı. Muhammed’ül emin olarak anılırdı. İlk vahiy geldiğinde eşi Hz. Hatice onu teskin ederken ona Allaha yemin ederim ki, Allah seni hiçbir vakit utandırmaz. Öçünkü sen akrabanla ilgilenirsin, işini görmekten aciz olanların yükünü yüklenirsin, yoksula kazanç kapısı sağlarsın, misafiri ağırlarsın, başa gelen her türlü musibette yardım edersin dedi. Hz. Hatice’nin saydığı bütün bu hususiyetleri ile sevgili eşi Hz. Muhammed (sav) ahlaki değerlerin önemini yitirdiği bir dönemde eşine ender rastlanacak karakterde etrafına güven veren “el-emin” bir insandı”. ÖZBUĞDAY, insanın güvenilir olması için doğruluk, söylediğini yaşama ve adalet özelliği bir insanda bulunması gerektiğini vurguladı.

Programa; Sayın Valimiz İbrahim ŞAHİN , İl Müftümüz Veysel ÇAKI, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait BİLGİÇ, Baro Başkanı Av. Kerami GÜRBÜZ,  İlkadım Kaymakamı Turan ATLAMAZ, Canik Kaymakamı İlhan TURGUT, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun ESEN, Samsun Kızılay Şube Başkanı Habip DEMİREL, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, İl Müftü Yardımcıları,  İlçe müftüleri, Din Görevlileri ve çok sayıda davetli katıldı.