13.03.2018

SAMSUNDA”SON DEVİR KARADENİZLİ MERHUM KURRALAR SEMPOZYUMU” YAPILDI

Samsun İl Müftülüğü tarafından düzenlenen “Son Devir Karadenizli Merhum Kurralar Sempozyumu” İl Müftülüğü Konferans Salonunda yapıldı. İl Müftüsü, Büyükşehir Belediye Başkanı, Vali ve birçok akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen sempozyum İl Müftüsü Veysel Çakı’nın açılış konuşmalarıyla başladı. Ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ ve Vali Osman KAYMAK konuşmalarını gerçekleştirdi. Müftü ÇAKI, Diyanet İşleri Başkanlığının din hizmetleri noktasında halk toplumda üstlendiği sorumluluğu vurgularken Yusuf Ziya YILMAZ, müftülükler olarak artık çok güzel işler yapıldığını ifade etti ve Büyükşehir Belediyesi olarak yapılan din hizmetlerini her zaman desteklediklerini, sunabilecekleri tüm olanakları sunduklarını söyledi. Vali Osman KAYMAK ise konuşmalarında öğretmen ve din görevlisi olmanın ayrıcalıklı yönlerini ortaya koyarken bu iki grubun halka en çok içi içe olan meslekler olması sebebiyle koordineli ve uyumlu hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi. Protokol konuşmalarının ardından sempozyumun koordinasyonunu sağlayan Yrd. Doç. Dr. Hayrettin ÖZTÜRK neden böyle bir sempozyum düzenlendiğini anlatırken sempozyumla ilgili teknik bilgi aktarımında bulundu. Bu konuşmaların ardından oturumlara geçildi.

Üç Oturumdan oluşan sempozyumun ilk Oturumunda; Prof. Dr. Yaşar KURT, “Tarihi Seyri İtibariyle Kıraat İlmi” ve Yrd. Doç. Dr. Yaşar AKASLAN, “Kurralık ve Kıraat İmi’nde İcazet Geleneği (Şeyhu’l-Kurrâ Safvan Çakıroğlu Örneği başlıklı tebliğlerini sundular. II. Oturumda  Prof. Dr. Emin AŞIKKUTLU, “Mehmed Rüştü Aşıkkutlu (Of’lu Mehmet Rüştü Efendi)”; Yrd. Doç. Dr. Hayretin ÖZTÜRK, “Mehmet Eren (Asker Hafız)” başlıklı tebliğlerini sunarken III. Oturumunda ise Okutman Veysel USTA, “Bir Hocazâde Olarak Hâfız Ali Haydar Özak Efendi (Haydar Hâfız)”; Hâfız İlhan TOK, “Hafız Osman Nuri Taşkent (Akrepoğlu Hâfız Osman Efendi)”, Emekli İl Müftüsü İsmail CÖMERT, “Düzceli Hacı Hasan Efendi (Hasan Şen) ve Kur'ân Hizmetleri” başlıklı tebliğlerini sundular. Son olarak değerlendirme oturumu yapılırken sempozyum, İl Müftüsü Veysel ÇAKI’nın tebliğcilere hediye takdimi ile son buldu.