01.07.2016

İl Müftümüzün Kadir Gecesi Mesajı

Rahman ve Rahim olan Allah’ın Adıyla

Bir kez daha kutlu bir Ramazan İkliminin sonuna yaklaşırken, 2 Temmuz Cuma gününü Cumartesiye bağlayan gece, Rabbimizin İfadesiyle “Bin aydan daha hayırlı” olan Kadir gecesine kavuşmuş olmanın mutluluğunu yaşayacağız.

Ramazan ayı on bir ayın sultanı olurken,  Kadir gecesi de bu ay içinde Rabbimizin Kur’an-ı Kerimle bizi şereflendirmesi sebebiyle en kıymetli gecedir. Kur’an-ı Kerim’i bu mübarek gecede indirdiğini bizlere bildiren Rabbimiz, Bu geceye has bir sure ile de bizlere bu gecenin tasvirini yapmış ve değerini anlatmıştır.

Kadir Suresi, Kur’an-ı Kerim’in bizleri bu gecede şereflendirdiğini ve bu gecenin Kur’an’ın nuruyla bin aydan daha hayırlı olduğunu söylemektedir. Kadir Gecesine kıymet katan Kur’an-ı Kerim biz müminleri de Allah katında değerli kılacak, bizleri Rabbimize kulluk noktasında en yüce mertebeye getirecektir. O halde bizlere düşen de bizleri şereflendiren Aziz Kur’an’ın mesajını yüreklerimize indirmek ve her daim onunla hem hal olmaktır.

Yine Kadir Suresi, Allah’ın meleklerinin Kadir gecesinde yeryüzüne selâm ve esenlik getirmek üzere indiklerini ifade etmektedir. Kur’an’ın hürmetine yaşanan bu hadise, Rabbimizin biz müminlere çok büyük bir ikramı, ihsanı ve lütfu olarak her sene tekerrür etmektedir.

Bu sebeple; Kadir gecesini, ancak Kur’an’ın kadrini, kıymetini bildiğimiz oranda hakiki anlamda ihya etmiş oluruz. Kur’an’ın hak, hakikat, ahlâk ve adalet ilkelerine sarıldığımız ölçüde bu gecede bir ömre bedel manevî gelişmeler yaşayabiliriz. Kur’an’ın barış ve esenlik mesajlarına değer verdiğimiz nispette Allah’ın meleklerinin, yeryüzüne barış ve esenlik getirmek üzere indiklerinin idrakine varabiliriz.

Kadir gecesini idrak ederken Müslümanlar olarak bilmeliyiz ki bizlerin tüm insanlığın barış ve huzuru için hayrın anahtarı şerrin kilidi olmak gibi bir vazifesi vardır. Dünyanın neresinde olursa olsun topyekûn açların, yoksulların, mahrumların, mağdurların, zayıf bırakılmışların, zulme uğramışların, mültecilerin yaralarını sarmak, aziz şehitlerimizin emaneti olan ailelerine sahip çıkmak, terör mağduru insanımıza kol kanat germek, toplumdaki yetimlerin, yaşlıların, engellilerin ve ihtiyaç sahiplerinin gönüllerini yapmak, kısacası tüm dünyaya sevgi ve merhamet taşımak, bu vazifenin en önemli unsurudur. Bu vazife, bu gece yeryüzüne inen meleklere ve Cebrail aleyhisselâma eşlik edecek maneviyata uygun bir kulluğa sahip olmak için de yerine getirilmesi gereken bir ödevdir.

Son olarak Ramazan-ı şerifin ve Kadir gecesinin manevi iklimini yaşadığımız bu müstesna günlerde, ülkemizde onlarca masum can terör saldırısına maruz kalmıştır. Bu menfur terör saldırısında hayatını kaybeden kardeşlerimize Cenab-ı Hak’tan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar niyaz ediyorum. Yüce Rabbimiz ülkemizin huzuruna kast edenlere asla fırsat vermesin! Milletimizi, ülkemizi her türlü kötülükten muhafaza eylesin!

Bu duygu ve düşüncelerle başta ülkemiz ve gönül coğrafyamız olmak üzere tüm İslam âleminin mübarek Kadir Gecelerini tebrik ediyor; Kadir Gecesinin feyz ve bereketinden en güzel bir biçimde nasiplenmeyi, dua ve niyazlarımızın kabul olmasını, huzur, güven ve barış içinde Ramazan Bayramına kavuşmayı Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.

Tüm insanlığın ve özellikle İslam âleminin geçirmekte olduğu bu zor süreçten bir an evvel kurtulması ve feraha kavuşması duasıyla…

Veysel ÇAKI

Samsun İl Müftüsü