13.03.2020

ÜRETİM VE TÜKETİM EKSENİNDE KADIN KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ

Müftülüğümiz Aile ve Dini Rehberlik Bürosunca 8 Mart Dünya Kadınlar günü münasebetiyle bir program düzenlendi Hz. Hatice Camii Kur’an Kursu Öğreticisi Zeliha Ustaosmanoğlu‘nun Kuran tilaveti ile başlayan program Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Koordinatörü Hatice Kösoğlu‘nun yaptığı açılış konuşmasıyla devam etti. Yoğun katılımın olduğu programda Diyanet İşleri Başkanlığı Vaizi Zehra Tuncel tarafından “Üretim ve Tüketim Ekseninde Kadın” konulu konferans verildi.

Konuşmasında, günümüz insanının aşırı tüketime özendirildiğine, insani ve ahlaki değerlerimizin aşındırıldığına, mutluluğu sırf tüketimde arayan bireylerin ortaya çıktığına değinen Tuncel, konuyla ilgili örnekler vererek şunları söyledi:

“İstek ve arzularımıza kontrol etmediğimizde tükettikçe daha çoğunu istiyoruz. Tüketim kültürü “kendinizi yenileyin”, “değişin”, “iyi hissedin” diyerek zihinlerimizde kalıp oluşturdu. Bizler de ihtiyacımız var mı diye düşünmeden, eskimeden eşyalarımızı attık, yenisini aldık. Kitle iletişimi de bunu destekleyerek insanları tüketim bağımlısı haline getirdi. Bize daha çok harcatmak için bir çok gün icat ettiler; telefonlarımıza indirim mesajları atarak ihtiyacım var mı diye düşünmeden bizi sırf harcamaya teşvik ettiler, hatta ayağına kadar getiririm dediler. Aslında tükettikçe mutlu olmuyoruz daha doyumsuz oluyoruz. Tükettikçe maneviyatımızı ilişkilerimizi duygularımızı tüketiyoruz.”

Tükettiği ürünlere gerçekten ihtiyacı var mı diye sorgulamayan, tüketim bağımlısı insan tipinin ortaya çıktığını söyleyen Tuncel; gerek toplumsal gerek bireysel hayatımızda tüketim kültürünün olumsuzluklarına son vermek; tüketime değil tüketimde israftan sakınıp, tasarruf ederek ihtiyaç sahiplerine gönüllü olarak yardımı sağlamak gerektiğini vurguladı.

Sunuculuğunu ADRB Vaiz Fatıma Erboyacı’nın yaptığı konferansın akabinde Hudeybiye Kur’an Kursu ziyaret edilerek öğrenci ve öğreticilerle buluşma gerçekleştirildi.