22.07.2020

BAFRA İLÇESİ “KURBAN HİZMETLERİ KOMİSYONU” KARARLARI

BAFRA İLÇESİ “KURBAN HİZMETLERİ KOMİSYONU” KARARLARI

 

TOPLANTI TARİHİ            : 09/07/2020

TOPLANTI SAATİ              : 14:00

KARAR NO                          : 01

 

 

26/06/2020 tarih ve 31167 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ” gereğince, oluşturulan “Kurban Hizmetleri Komisyonu” Kurban Bayramında ibadet maksadıyla kurban kesmek isteyen vatandaşların kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun bir şekilde kesmelerine yardımcı olmak amacıyla, Kaymakam Cevdet ERTÜRKMEN başkanlığında, Kaymakamlık Makamında komisyon üyelerinin katılımı ile toplanarak gündeminde bulunan konuları görüşmüştür.

 

Buna göre;

 

  1. 26/06/2020 tarih ve 31167 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ” doğrultusunda bütün kurum ve kuruluşların üzerine düşen sorumlulukları titizlikle yerine getirmelerine,

 

  1. İhtiyacı karşılayacak sayıda ve kapasitede kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi, kesim yeri için, tazyikli suyla yıkama imkânına sahip, zeminde gerekli ızgara sistemi bulunan mekânlar seçilmesine, atık sular çevreye bırakılmamasına, yeterli miktarda aydınlatma ve havalandırma sağlanmasına,

 

  1. Kurbanların satış ve kesim yerlerinde kesilmesi için Belediyelerin gerekli tedbirleri almasına,

 

  1.  Kurban satış ve kesim yerlerinin birbirine yakın yerlerde planlanmasına, İhtiyaç duyulması halinde pazar yerlerinin kurban kesim yerine dönüştürülebilmesine,

 

  1. Kurban satış ve kesim yerlerine ulaşımın kolay sağlanması için yerel yönetimlerce, Bayram günlerinde trafikte oluşan yoğunluk dikkate alınarak kurban satış ve kesim yeri güzergâhında ulaşımı kolaylaştıracak tedbirlerin alınmasına,

 

  1. Kurban satış yerleri etrafı branda ile çevrili, üstü kapalı ve insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanmasına, kesim yerleri; genel sağlık şartlarına uygun, dezenfekte edilebilir, zemininde su biriktirmeyen, yeteri derecede aydınlatma ve havalandırması bulunan mekanlardan seçilmesine, Kurban satış ve kesim yerlerinde, mescit, su, tuvalet, kapalı oturma yeri ve benzeri ihtiyaçların karşılanacağı yerler ile hayvanların taşındıkları araçlara bindirilmesine ve araçlardan indirilmesine uygun rampalar yapılmasına,

 

  1. Kesim alanı ve çevresinde, evcil ya da sokak hayvanlarının girmesine engel olunacak şekilde önlemler alınmasına,

 

  1. Kesim yerlerinde kesilen hayvanların deri ve sakatatının zayi olmadan değerlendirilmesi hususunda gerekli tedbirler alınmasına,

 

  1. Halk Eğitim Merkezlerinde 20 saatlik "Kurban Kesim Elemanı" yetiştirme ve geliştirme kursu düzenlenmesine, kesim yerlerinde, "Kasaplık Belgesi" veya "Kurban Kesim Elemanı" kurslarından alınmış "Kurs Bitirme Belgesi" ve "Hijyen Eğitimi Belgesi" olanların görevlendirilmesine,

 

  1.  Kurban satış yerleri, Kurban Bayramı'ndan 1 ay önce hazır hale getirilmesine ve bu tarihten önce kurbanlık hayvan girişine izin verilmemesine,

 

  1.  Kesim yerlerinde, Komisyon üyesi kurum ve kuruluşlardan yeterli sayıda personel görevlendirilmesine ve ücretleri, Kurban Komisyonu hesabından ödenmesine,

 

  1.  Kesim yerlerinde kesimlerin daha düzenli yapılmasına, zaman kaybının ve karmaşanın önlenmesine, Covid-19 bulaşma riskini en aza indirmek için randevu sistemi uygulanmasına, kesim işlemlerinin bayramın ilk gününde yoğunlaşmaması için gerekli tedbirlerin alınmasına,

 

  1. Kurban satış ve kesim yerlerinde hayvanlara eziyet edilmemesi konusunda azami ölçüde hassasiyet gösterilmesine, Kurban satış ve kesim yerleri ile ilgili olarak mevzuata aykırı durumun tespit edilmesi halinde,  ilgili kuruluşlarca 2872 Sayılı Çevre Kanunu, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve 2020 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğin 19. maddesinde belirtilen cezai işlemlerin uygulanmasına,

 

  1.  Kurban satış ve kesim yerlerinde Covid-19 salgını sebebiyle Komisyonların İlçe Pandemi Kurulu ile işbirliği içerisinde gerekli tedbirleri almalarına,

 

  1. Satış ve kesim yerlerinde ağız ve burnu kapatacak şekilde maske kullanılmasına, en az 1,5 metre (3-4 adım) olacak şekilde fiziki mesafe kurallarına uyulmasına, satış ve kesim yerlerinin tüm girişlerinde ve içerisinde belirli mesafelerde el antiseptiği bulundurulmasına, bu hususta gerekli tedbirlerin alınmasına,
  2. Hayvan satış alanının etrafı sınırlandırılmasına, insan kalabalığını önlemek için hayvan ve insanların giriş-çıkışına uygun kontrollü kapılar oluşturulmasına, hayvan satış yerleri içinde uygun yönlendirmelerin yapılmasına,
  3. Hayvan satış alanında 8 metrekareye bir kişi (müşteri ve satıcı beraber) olacak şekilde kontrollü insan girişinin sağlanmasına,

d. Hayvan satış alanının giriş kapılarına ve uygun yerlerine, Covid-19’dan korunma önlemleri ile ilgili bilgilendirici kuralların olduğu tabelaların asılmasına,

e. Hayvan satış alanlarına ateş ve solunum sıkıntısı olan kişilerin alınmamasına, satış ve kesim yerlerinin girişlerinde vatandaşların ateşi ölçülerek, ateşi 38°C üzerinde olanlara tıbbi maske takılmasına, girişlerine izin verilmemesi ve sağlık kuruluşuna yönlendirilmesinin sağlanmasına,

f. Müşterilerin hayvan satış alanlarında uzun süre kalmamaları için uyarıların yapılmasına,

g. Hayvan satış alanında insan kalabalığı ve belirli yerlerde yoğunluğu önlemek için uygun hayvan satış üniteleri oluşturulmasına, bu üniteler arası mesafenin en az 2 metre olmasına,

h. Her hayvan satış ünitesinin uygun yerinde el antiseptiği veya hijyeni sağlayacak uygunlukta kolonya bulundurulmasına,

i. Hayvan satış alanı içerisinde ulaşılabilir yerlerde el yıkamak için lavaboların oluşturulmasına,

j. Girişte el antiseptiği kullanılmasına,

k. Ateşi ve solunum sıkıntısı olan, Covid-19 tanısı olan veya temaslısı müşterilerin, hayvan satış alanlarına girmemesinin sağlanmasına,

1. Hayvan satış alanlarında maske takılmasına,

m. Müşteri ve satıcıların hayvan satış alanlarında fiziki mesafeye uymalarının sağlanmasına,

n. Müşteri ve satıcılar arasında el teması (tokalaşma) olmamasının sağlanmasına,

o. Yeterli sayıda lavabo ve tuvalet imkanının sağlanmasına,

p. Abdesthanelerde ve tuvaletlerde yeterli malzeme olması için gerekli tedbirlerin alınmasına ve devamlı sıvı sabun ve kağıt havlu bulundurulmasına,

  1. Satıcıların sık sık ellerini yıkamaya ve el antiseptiği kullanmaya teşvik edilmesine, (özellikle her para ödemesinden sonra)
  2. Satıcıların geceledikleri yerde yataklar arası mesafe, en az 1,5 metre olmasına, satış ünitesinde bulunan satıcıların diğer satış ünitesinde olanlarla temas etmemesine,

 

  1. Bilgilendirme kapsamında aşağıdaki çalışmaların yapılmasına;

 

a.  Kurban ibadetinin dini ve toplumsal boyutları hususunda bilgilendirme yapılmasına,

b. Başta kist hidatik, şarbon, bruselloz, kırım kongo kanamalı ateşi, tüberküloz gibi hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar olmak üzere toplum ve çevre sağlığı, etin usulüne uygun işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatın çöpe atılmaması, evcil ve yabani hayvanlara verilmemesi ve benzeri konularda vatandaşların aydınlatılmasına, Ayrıca Covid-19 nedeniyle dikkat edilmesi gereken kurallar özenle hatırlatılmasına, zoonotik hastalıklar ve Covid-19 ile ilgili bilgilendirici tabelaların hayvan satış yerleri ve hayvan kesim yerlerinde uygun alanlara asılmasına,

c. Kasapların su geçirmeyen önlük, maske, eldiven, su geçirmez çizme kullanmaları, her hayvan kesiminden sonra eldiven değiştirmeleri, kesim aletlerinin yıkanmasına ve dezenfekte edilmesine,

ç. Kurban kesen ve hayvanı yüzerek et taksimi yapan kimselerin etle temas eden uzuvlarında yara olmamasına, bu durumda olanların kesim, yüzme ve et taksimi işini yapmaları zorunlu ise hijyenik eldiven kullanmalarına, elde yara olduğu halde eldiven kullanmadan kesim işlemi yapılmışsa bu etlerin çok iyi pişirildikten sonra tüketilmesi hususunda vatandaşların bilinçlendirilmesine,

d. Kurban olarak satın alınacak hayvanların (sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi olan) Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen koruyucu aşılan yapılmış ve TÜRKVET kayıt sisteminde kayıtlı olanlardan seçilmesine, gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların kurbanlık olarak kesilmesinin önlenmesine, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek olanların tercih edilmesi gerektiğinin hatırlatılmasına,

e. Kurban olması dinen sakıncalı olan hayvanlar kurban satış yerlerine getirilememesine, kurban olarak kesilecek hayvanlar; koyun, keçi, sığır, manda ve deve olup bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilmemesine,

 

  1.  Kurban satış yeri görevlileri tarafından yapılacak kontrollerde belgesiz, sağlık durumu iyi olmayan, özellikle büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmamış (kapak atmamış), kurban vasfı taşımayan hayvanların kurban satış yerine alınmayacağı ve satışına izin verilmeyeceği ve aykırı durumlarda yasal işlem başlatılacağına ilişkin, çadır ya da padokları kiralama yetkisine sahip kurban satış yeri yetkilileri tarafından hayvan sahibi ya da çadır sahibinden, bu Tebliğin ekinde bulunan (Ek-4) "Kurban Satış Yeri Taahhütnamesi" alınarak arşivlenmesine, yapılan denetimlerde kurban için uygun olmayan hayvanlar bulunduğu tespit edilirse ilgili hayvanların (X) işaretiyle işaretlenmesine, kurban satış yerinin muhtelif yerlerine (X) işareti taşıyan hayvanların kurban olmaya uygun olmadığına dair bilgilendirme afişleri asılmasına,

 

  1. Bu Tebliğin ekinde yer alan (Ek-1) "Duyuru" ve (Ek-2) "Duyuru - Kurban Olarak Kesilen Sığır Cinsi Hayvanların Kulak Küpeleri ve Pasaportları ile Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Kulak Küpeleri" duyuruları, cami ilan panoları ile kurban satış ve kesim yerlerine asılmak suretiyle ilgililer tarafından bilgilendirme yapılmasına,

 

  1.  Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanarak kullanıma açılan "HaySag" isimli küpe sorgulama mobil uygulaması üzerinden küpe numarası girilerek hayvanların ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerinin sorgulanabileceği konusunda vatandaşların bilgilendirilmesine,

 

  1. Hayvanların pazarlarda ve özellikle satılmayanların geri dönüşlerinde herhangi bir risk taşımaması için, sevk öncesi düzenlenecek Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporlarında, Tarım ve Orman Bakanlığının 2020/01 sayılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi ve diğer talimatlarında belirtilen koruyucu aşılamalara ilişkin hükümlere göre hareket edilmesine, kurban satış yerlerine girişlerde bu belgelerin mutlaka kontrol edilmesine,

 

  1.  Kurbanlık hayvan yetiştiren işletmelerdeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, salgın hastalıklar yönünden kontrol edilmesine, hayvan pazarı, borsa, geçici kurban satış ve kesim yerlerinin resmi ve belediye veteriner hekimlerince yapılan kontrol ve denetimleri sıklaştırılmasına,  

 

  1.  Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeden önce resmi veteriner hekimlerce kurbanlık hayvanların muayene ve kontrolleri yapılarak sadece sağlıklı hayvanların sevklerine müsaade edilmesine, satılmayan hayvanların geri dönüşlerinde Veteriner Sağlık Raporu alınması hususunda yetiştiricilerin bilgilendirilmesine, bulaşıcı hastalığa yakalanmış veya hastalık şüphesi olan hayvanlara 11/06/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile aynı Kanuna dayanılarak çıkarılan yönetmelik ve talimatların ilgili hükümlerine göre işlem yapılmasına,

 

  1.  Sevk öncesinde hayvanların klinik muayenelerinin yapılmasına, muayenede zoonotik hastalıklar dahil tüm hayvan hastalıkları yönünden değerlendirme yapılmasına, hasta ya da hastalık şüphesi olan hayvanların sevkine izin verilmemesine, sağlıklı olduğu tespit edilen hayvanların sevk olduktan ve sevk edilecekleri yerin, hayvan hastalığı şüphesi ya da mihrakı nedeniyle oluşturulmuş koruma ve gözetim bölgesi olmaması durumunda, hayvanların sevkine müsaade edilmesine,

 

  1.  Kurbanlık hayvanlar, Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeden önce, Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığının taşıyıcısı olan keneler yönünden; özellikle hastalığın görüldüğü il ve ilçelerde dikkatli bir şekilde muayene edildikten ve gerekli tedbirler alındıktan sonra sevk edilmesine,

 

  1.  Hayvan pazarı, borsa ve geçici kurban satış yerlerinde hastalık bulaştırma riskinin ortadan kaldırılması için, hayvanların ilk çıkış yerlerinde Veteriner Sağlık Raporu düzenlenirken uygulanan koruyucu aşılama ve bağışıklık süreleri dikkate alınmasına ve satış yerlerine girişlerde de bu bilgilerin kontrol edilmesine,

 

  1.  Hayvan pazarı, borsası, geçici kurban satış yerleri, kesim yerleri ile nakil araçlarının temizlik ve dezenfeksiyonu aksatılmadan yapılmasına, görevlilerce dezenfeksiyon kayıtlarının tutulması ve kontrollerde gösterilmesine,

 

  1. Hayvan nakil araçlarında kullanılmak üzere hayvan pazarı, borsa ve geçici kurban satış yerlerinde temiz altlık bulundurulmasına, nakil sonrasında araçlarda bulunan altlık ve gübreler hayvan hastalıklarını bulaştırma riskinin yok edilmesi açısından güvenli bir şekilde bertaraf edilmesine, bunların gübre olarak arazide kullanılmasına izin verilmemesine,

 

  1. İller arası Sevk edilecek kurbanlık hayvanlar için Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeden önce usulüne uygun bastırılmayan, silintili ve okunaksız olan pasaportlar/nakil belgeleri işleme konulmamasına, küpelenerek tanımlanmamış, veri tabanına kaydedilmemiş, yanlarında pasaportları /nakil belgeleri bulunmayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sevklerine izin verilmemesine, kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanlar için Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeden önce kulak küpe numaralan TÜRKVET'ten mutlaka kontrol edilerek hayvanların veri tabanındaki bilgileriyle uyum gösterip göstermediği kontrol edilmesine, bu Tebliğ kapsamında Komisyon tarafından belirlenen geçici kurban satış yerleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce TÜRKVET'e kaydedilmesine, kurbanlık olarak Veteriner Sağlık Raporu verilen sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanların, gideceği il/ilçenin geçici kurban satış yerlerine veri tabanında nakilleri yapılmasına,  hareketin tamamlanması için varış işletmesinin bağlı bulunduğu il/ilçe müdürlüğü tarafından veteriner sağlık raporu/pasaport/nakil belgesi kontrol edildikten sonra uygun olanlar için varış hareketinin onaylanmasına,

 

  1. Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvanların sevklerinin kontrol ve denetimi açısından İlçe Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı ve Belediye Zabıtası ile sıkı işbirliği ve koordinasyon sağlanarak, belgesiz hayvan hareketlerine karşı düzenlenen yol kontrol ve denetim sayılarının artırılmasına,

 

  1. Yol Kenarı Denetim İstasyonlarında güvenlik güçleriyle gerekli koordinasyon sağlanarak, kurbanlık hayvan sevklerinde daha etkin denetim ve kontrol yapılabilmesi için ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince 1/7/2020 tarihinden itibaren yol kontrollerinde resmi veteriner hekim/veteriner sağlık teknisyeni/teknikeri görevlendirilmesi yapılmasına, ihtiyaç duyulması halinde Kurban Hizmetleri Komisyonu Karan ile yeni denetim noktaları belirlenmesine, yol kontrol ve denetimleri sırasında, nakil vasıtalarında hayvanların acı çekmelerine neden olabilecek şekilde aşın yükleme ile hasta hayvanların bulunduğu tespit edilmesi durumunda bu araçlar sevkten alıkonularak 5996 sayılı Kanuna göre işlem yapılmasına,

 

  1. Hayvancılık işletmelerinden doğrudan yapılan satışlar hariç kurbanlık hayvanlar; hayvan pazarı, canlı hayvan borsası, hayvan park ve panayırlarının yanı sıra Komisyonlarca alınan kararlar doğrultusunda belirlenen kurban satış yerlerinde ve özel kurban kesimi yapılacak işletmelerde alınıp satılmasına, önceden belirlenen yerler dışında, kurbanlık hayvan alım ve satımlarına müsaade edilmemesine, bu konuda yetiştiriciler ve satıcılara Komisyonlarca bilgilendirme yapılmasına,

 

  1. Kurban satış yerlerine getirilen hayvanların ilçe içi hareketlerinde pasaport/nakil belgesi, iller arası hareketlerinde ise veteriner sağlık raporları, pasaport/nakil belgeleri kontrol edilerek, belgeleri tam olanların girişine izin verilmesine, Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğine ve Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğine göre küpelenmemiş ve kayıt altına alınmamış hayvanların kurban satış yerlerine girişlerine müsaade edilmemesine,

 

  1.  Kurban satış yerlerinde Komisyonlarca belirlenecek yeterli sayıda resmi/belediye/serbest veteriner hekim, belediye zabıtası ile din görevlilerinden oluşan "Kurban Kontrol ve Denetim Birimi" kurulmasına, bu birimde görev yapacak serbest veteriner hekimler, Veteriner Hekim Odaları ile işbirliği yapılarak belirlenmesine,

 

  1. Kurban satış yerlerinin belediyelerce her gün sabah ve akşam temizlenmesi, ayrıca etkin dezenfektan maddeler kullanılarak dezenfekte edilmesine,

 

  1. Kurban satış yerlerinde farklı coğrafi bölgelerden hayvanlar bir araya geldiği ve satılamayan hayvanların geri dönüşlerinde hastalık bulaştırma riski bulunduğundan dolayı, satış yerlerine gelen hayvanlar giriş ve çıkışlarda bulaşıcı hastalıklar yönünden kontrol edilerek hastalıklı hayvanların nakline izin verilmemesine,

 

  1.  Bu Tebliğin ekinde yer alan (Ek-5) " Kurban Satış Yerleri Kontrol Formu" ve (Ek-6) "Kurban Kesim Yerleri Kontrol Formu" her kurban satış ve kesim yeri için Komisyonca belirlenen denetçilerce doldurulmasına, 100 tam puan üzerinden yapılacak değerlendirmelerde 60 ve üstü puanla değerlendirilen yerler için "uygunluk belgesi", 60 puan altıyla değerlendirilen yerler için "uygunsuzluk belgesi" düzenlenmesine, Uygunsuzluk belgesi düzenlenen kurban satış ve kesim yerlerinin girişlerine "Standartlara Uygun Değildir" yazısı asılmasına ve Kurban Bayramının ilk gününe kadar şartlarını düzelterek puanını 60'a çıkarmadığı takdirde Komisyonca belirlenen ceza ile tecziye edilmesine,

 

  1. Kurbanlık hayvanlar, Tarım ve Orman Bakanlığından şartlı onay/onay belgesi almış kesimhaneler ile Komisyonların belirlediği kesim yerlerinde "Kasaplık Belgesi" veya Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kurslarından alınmış "Kurs Bitirme Belgesi" olanlar tarafından; köylerde ve belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise cadde, sokak ve parka bakmamak kaydıyla kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesilmesi,

 

  1. Kesim yerlerinin resmi ve belediye veteriner hekimleri, belediye zabıta ekipleri ile din görevlileri işbirliğinde etkin olarak denetlenmesine ve kontrol edilmesine,

 

  1.  Komisyonun belirlediği yerler dışında ve köylerde kesilecek kurbanlık sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportlarının, koyun ve keçi türü hayvanların ise kulak küpelerinin toplanarak veri tabanından düşümlerinin sağlanabilmesi yönünden İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, kendi yetki ve sorumluluk sahalarındaki mahalle ve köy muhtarları ile bir bilgilendirme toplantısı düzenleyerek  bu konuda muhtarlara yazılı tebligat yapmasına,

 

  1. Mevcut hayvan pazarları ve borsaların dışında Komisyonlarca nüfus yoğunlukları dikkate alınarak şehirlerin ana girişlerinde ve uygun diğer alanlarında kurban satış yerlerinin belirlenmesine, hayvan satış alanlarının etrafının sınırlandırılmasına, insan kalabalığını önlemek için hayvan ve insanların giriş-çıkışına uygun kontrollü kapılar oluşturulmasına, hayvan satış yerleri içinde uygun yönlendirmelerin yapılmasına, hayvanların şehir merkezlerine girişlerine ve belirlenen satış yerlerinin dışındaki diğer yerlerde satışına müsaade edilmemesine,

 

  1. Hayvan dışkıları ve benzeri atıklar sızdırmaz, dayanıklı, yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara 2/3 oranında konulmasına, gerektiğinde ikinci torba kullanılmasına, torbaların ağzı iyice bağlanarak bu atıkların taşınması için tahsis edilmiş sızdırmaz nitelikteki kapalı kasaya sahip atık taşıma araçları ile atık işleme tesislerine taşınarak belediye tarafından yönetimi sağlanmasına,

 

  1.  Satış yerlerinin temizliği ve atıkların düzenli bir şekilde toplanmasına, bu işlemin belediyelerce her gün yapılmasına, Kurban Bayramı öncesi ve süresince satış yerlerinde, Kurban Bayramı süresince kesim yerlerinde temizlik ve denetim birimlerinden yeterli sayıda eleman bulundurulmasına,

 

  1.  Belediyelerin kurban satış ve kesim yerlerinde yeterli miktarda atık taşıma aracı, konteyner, toplama ekipmanı ve kurban satış-kesim yerlerinde hayvanları tartmak için kantar bulundurmasına, satış ve kesim yerlerinden kaçan büyükbaş hayvanların yakalanması için yakalama ekiplerinin oluşturulmasına,

 

  1.  Atıkların biriktirildiği toplama ekipmanlarının/konteynerlerin belediye tarafından alınıncaya kadar ortak bir alanda tutulmasının gerektiği durumlarda, geçici biriktirmenin yapıldığı bu alanların üstünün kapalı ve zemininin geçirimsiz olması sağlanmasına, kesim sonrası ortaya çıkan kan, tank veya benzeri sızdırmaz bir yerde toplanmasına ve uygun bir şekilde bertaraf edilmesine. gübre birikimi için özel bir yer ayrılmasına, hastalıklı organlar ile karkasların imha işlemleri hastalığın türüne göre Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilgili mevzuatı kapsamında yapılmasına,

 

  1. Kurban hizmetlerinin denetlenmesi Kurul ve Komisyon üyesi kurum ve kuruluşlar ile kolluk kuvvetlerince yapılmasına,

 

  1.  Kurbanlık hayvanların yüklenmesi ve sevkleri sırasında ve hayvan kesimi/satışı yapılan yerlerde, Komisyon üyesi kurum ve kuruluşlar ile kolluk kuvvetlerince bu Tebliğin ekinde yer alan (Ek-3) "Kontrol Listesi" çerçevesinde denetimler gerçekleştirilmesine, denetimlere ait kontrol listeleri dosyasında muhafaza edilmesine,

 

  1.  Kurban satış ve kesim yerlerinde hayvanlara eziyet edilmemesi konusunda azami ölçüde hassasiyet gösterilmesine, Kurban satış ve kesim yerleri ile ilgili olarak mevzuata aykırı durumun tespit edilmesi halinde,  ilgili kuruluşlarca 2872 Sayılı Çevre Kanunu, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve 2020 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğin 19. maddesinde belirtilen cezai işlemlerin uygulanmasına,

 

  1.  Bafra Belediyesi ve İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından kurban kesim günlerinde kesim yerlerinden gelecek çağrılara seri bir şekilde ulaşılabilmesi için gerekli tedbirlerin alınması ve bu hususta bilgilendirme çalışmalarının yapılmasına,

 

  1. Bafra Ticaret Borsasının 12.06.2020 tarihli ve 2020/146 sayılı yazısı ile kurban bayramı günlerinde Bafra Mezbaha İşletmesinde Kurban Kesim izininin verilmesine

 

  1. Hayvan kesim Ücretlerinin: Büyükbaş hayvan için, derisi yüzme dört parçaya ayırma 400 TL Küçükbaş hayvanlarda ise kesim ve yüzme ücreti olarak 100 TL alınmasına,

 

  1. Hayvan kesim yerlerinin çoğaltılması için 10.07.2020 tarihinde saat 14.00’da İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün toplantı salonunda bilgilendirme toplantısı yapılmasına,

 

  1. 2020 Yılı Kurban Satış Yeri olarak Bafra Belediyesi Hayvan Satış yeri olarak belirlenmesine,

 

  1.  Covid-19 salgını sebebiyle 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereğince alınacak ek tedbirlerin geçerli olduğunun hatırlatılmasına,

 

      Komisyonumuzca oy birliği ile karar verilmiştir.

 

 KOMİSYON BAŞKANI

Cevdet ERTÜRKMEN

Kaymakam

 

 

 

 

 

 

ÜYE

Hamit KILIÇ

Belediye Başkanı

 

 

 

ÜYE

Necmettin KAYAR

İlçe Müftüsü

ÜYE

Aytaç AKIN

İlçe Sağlık Müdürü

 

 

ÜYE

Ahmet DURSUN

İlçe Tarım ve Orman Müdürü

 

 

ÜYE

Abdussamet KURNAZ

 TDV Bafra Şube Temsilcisi